Ce avem noi aici?

După lucrarea „Mato Davo Geto”, studiu realizat între anii 2006 - 2014, pe 20 Iunie 2020 am publicat „Chronoso due lo Zamolxiu / Ani de la Zamolxio”, traducerea textelor antice de pe plăcile de plumb descoperite la Sinaia. Lucrarea, redactată în format PDF, se poate descărca cu un click pe coperta cărții, sau de la adresa https://chronosoduelozamolxiu.blogspot.com/. Lectură placută!

duminică, 23 noiembrie 2014

Platon (aprox. 427–347 îen) îl menționează pe Zamolxis (Zamolxio), despre care spune, în dialogul Charmides (156d, 157e), că era un foarte bun doctor care avea o abordare holistică pentru vindecarea trupului și sufletului (psyche). El îl folosește astfel pe Zamolxis în prezentarea propriilor sale concepte filozofice. „Am învățat aceasta într-o campanie acolo, de la unul dintre doctorii traci ai lui Zamolxis, despre care se spune că pot face pe cineva nemuritor. Acest trac spunea că Grecii aveau dreptate când te sfătuiau la fel ca mine adineauri : Dar Zamolxis, a spus el, regele nostru, care este un zeu, spune că așa cum nu ar trebui să vindeci ochii ignorând capul, sau capul ignorând trupul, așa nu ar trebui să îngrijești trupul ignorând sufletul ”.

miercuri, 12 noiembrie 2014

Mă numesc Răzvan Anghel și sunt un român pasionat de istoria noastră antică. Această pasiune m-a făcut să studiez plăcile dacice de plumb descoperite la Sinaia, pe care nimeni, cu excepția domnului Dan Romalo în lucrarea sa „Cronică getă apocrifă pe plăci de plumb?”, nu dorește să le vadă și să le acorde atenția meritată. În urma studiului pe care l-am făcut între anii 2006 - 2014, am adunat într-o carte tot ce am găsit în textele și grafica de pe aceste plăci. Astfel a apărut „Mato Davo Geto”. Cartea este redactată în format PDF și are Navigare rapidă pentru a înlesni accesul la toate capitolele și subcapitolele. Cartea se poate descărca cu un click pe coperta cărții. Lectură placută!